Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΣΤ. ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΠΑΡΑΚΜΑΖΕΙ (μέρος α΄)

κάνε κλικ και δες τα σχεδιαγράμματα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία
30α. Η Δ' Σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
31. Η ανάκτηση της Πόλης από το Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο








H αυτοκρατορία παρακμάζει 1


More PowerPoint presentations from MAD VALIA





με λίγα λόγια ο 11ος αιώνας 


Οι τελευταίοι Μακεδόνες αυτοκράτορες πήραν μέτρα με τα  οποία έβλαψαν την αυτοκρατορία, η οποία άρχισε να παρακμάζει οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά και να εξαρτάται από τις πόλεις της Ιταλίας

  Ένας νέος λαός, οι Σελτζούκοι Τούρκοι, ασιατικής καταγωγής και ισλαμιστές, αρχίζουν να κατακτούν βυζαντινά εδάφη στη Μικρά Ασία. Οι δύο στρατοί συγκρούονται στο Ματζικέρτ το 1071μΧ.. Συντρίβεται ο βυζαντινός στρατός και οι συνέπειες της ήττας είναι τεράστιες, αφού χάνεται για πάντα η Μικρά Ασία για τους Βυζαντινούς. 

 Σ το μεταξύ, το 1054μΧ,  διακόπτονται οριστικά οι σχέσεις των δύο εκκλησιών, Ανατολικής και Δυτικής  (Σχίσμα), με μεγάλες  συνέπειες για το μέλλον του βυζαντινού κράτους.

    
  Το 1081μΧ κατεβαίνουν στη Mεσόγειο από τη Σκανδιναβία οι Νορμανδοί.  Ο Αλέξιος Α΄  ο Κομνηνός για να τους αντιμετωπίσει ζήτησε τη βοήθεια των Βενετών. Οι Βενετοί δέχτηκαν να τον βοηθήσουν, αφού έδωσε εμπορικά προνόμια στα λιμάνια και τη Μεσόγειο. ΄Ετσι οι Βυζαντινοί απομάκρυναν τους Νορμανδούς από τη Βαλκανική χερσόνησο. ‘Ομως οι συνέπειες της παραχώρησης των προνομίων ήταν  μεγάλες για το Βυζάντιο. 

                                                                            
περισσότερα ..... 

Τι θα μάθουμε:
  • Ποια μέτρα πήραν οι τελευταίοι Μακεδόνες αυτοκράτορες που έβλαψαν την αυτοκρατορία.
  • Ποιες ήταν οι συνέπειες αυτών των μέτρων στους αγροτικούς πληθυσμούς.
  • Το λόγο που παραχώρησαν προνόμια στους Βενετούς και ποιο το αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής.


Η αυτοκρατορία δεν μπόρεσε να κρατήσει για πολύ τα εδάφη που είχαν κατακτήσει οι πρώτοι Μακεδόνες αυτοκράτορες. Από τον 11ο αι. το κράτος αρχίζει να παρακμάζει.

Τα μέτρα που πήραν οι τελευταίοι Μακεδόνες αυτοκράτορες , τα οποία έβλαψαν την αυτοκρατορία
•  Πήραν μέτρα υπέρ των πλουσίων και δυνατών:
•  Κατάργησαν το νόμο του Αλληλέγγυου, που προστάτευε τους μικροκαλλιεργητές
•  Σταμάτησαν να δίνουν δωρεάν γη στους Ακρίτες, δεν τους έδιναν απαλλαγή από τους φόρους και τους οδήγησαν να πουλήσουν τη γη τους στους δυνατούς.
•  Χρησιμοποίησαν στο στρατό ξένους μισθοφόρους.

Συνέπειες των μέτρων :

  •  Οι αγρότες έμειναν απροστάτευτοι στα χέρια των δυνατών

  •  Ο θεσμός των ακριτών κατέρρευσε. Οι κάτοικοι των συνόρων επειδή άρχισαν να τους φορολογούν και δεν τους επέτρεπαν να κατατάσσονται στο στρατό ως Ακρίτες πουλούσαν τα κτήματά τους και πήγαιναν στις πόλεις αναζητώντας καλύτερη τύχη.

  • Τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα.

  •  Το εμπόριο έπεσε στα χέρια των ξένων (Οι Βενετοί απέκτησαν το προνόμιο να μην πληρώνουν δασμούς στο βυζαντινό κράτος όταν εισήγαγαν ή εξήγαγαν προϊόντα)

  •  Εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης παραμελήθηκε η ασφάλεια του κράτους.
   Η οικονομική και στρατιωτική παρακμή έφερε και πολιτική παρακμή. 
  Το βυζάντιο δεν μπορεί πια να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του κι αρχίζει να εξαρτάται από τις πόλεις της Ιταλίας.





                                                                                                                                                          




   

Στα μέσα του 11ου αιώνα (1.100-1.200μΧ) τις ανατολικές περιοχές της αυτοκρατορίας τις απείλησαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι, λαός ασιατικής καταγωγής.  


{Ονομάστηκαν Σελτζούκοι από το φύλαρχό τους Σελτζούκ κατά τον 10ο αιώνα , όταν κατέβηκαν από το Τουρκεστάν.
   Στην αρχή πολλοί από αυτούς υπηρέτησαν σαν μισθοφόροι στο στρατό των Αράβων κι ασπάστηκαν τον ισλαμισμό. Στη συνέχεια πέρασαν τα βυζαντινά σύνορα , που δε φυλάσσονταν πια καλά, κατέκτησαν την Καππαδοκία κι έφτασαν μέχρι την Καισαρεία. Στόχος τους ήταν η Κων/πολη.}


 
  

Το 1068 ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ΄ κατόρθωσε παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση να οργανώσει εκστρατευτικό σώμα για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους. Στη μάχη του Ματζικέρτ (1071μΧ) όμως ο στρατός του έπαθε μεγάλη καταστροφή ( ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος). 




Συνέπειες της ήττας στο Ματζικέρτ



  • Ο στρατός δεν ξανασυνήλθε ποτέ από αυτή τη μεγάλη ήττα
  • Οι Σελτζούκοι κατέλαβαν ολόκληρη σχεδόν τη μικρά Ασία κι έκλεισαν τους δρόμους των βυζαντινών στην Ανατολή
  • Ήταν η αρχή του τέλους της κυριαρχίας των βυζαντινών στη Μικρά Ασία, η οποία θα οδηγήσει στην κατάρρευση της αυτοκρατορίας.
                                                                                          


Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός δίνει εμπορικά προνόμια στους Βενετούς για να τον βοηθήσουν να απομακρύνει τους Νορμανδούς από τη βαλκανική.



     Το 1081μΧ. ενώ αυτοκράτορας ήταν ο Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός , που προσπαθούσε να οργανώσει το κράτος για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους Τούρκους, εμφανίστηκε ένας νέος εχθρός από τη Δύση, οι Νορμανδοί. Ήταν πολύ καλοί ναυτικοί και κατέβηκαν στη Μεσόγειο από τη Σκανδιναβία ακολουθώντας το ρεύμα των ποταμών έφτασαν στη βαλκανική. βάδισαν εναντίον της Θεσσαλονίκης και της Κων/πολης.
    
Ο Αλέξιος Α΄για να τους αντιμετωπίσει ζήτησε τη βοήθεια των Βενετών. Σαν αντάλλαγμα τους έδωσε εμπορικά προνόμια στα λιμάνια και τη Μεσόγειο. Τους επέτρεψε να δημιουργήσουν έξω από τα τείχη της πόλης στην έξοδο του Κεράτιου Κόλπου, τη δική τους συνοικία και να μην πληρώνουν φόρους.
Οι Βενετοί δέχτηκαν, νίκησαν τους Νορμανδούς, τους απομάκρυναν από τα Βαλκάνια, όμως ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τη θέση τους. 

                                                                     


Την περίοδο αυτή, 1054μΧ οι σχέσεις της ανατολικής και της Δυτικής εκκλησίας διακόπηκαν οριστικά. Το σχίσμα, όπως ονομάστηκε η οριστική διακοπή των σχέσεων των δύο εκκλησιών, είχε καθοριστικές συνέπειες για το μέλλον του βυζαντινού κράτους. 





                                                                                                   




















Σταυροφορίες

 
 More PowerPoint presentations from MAD VALIA


Τα χριστιανικά κράτη της Δύσης υποκινούνται από τον Πάπα να ελευθερώσουν τους Άγιους Τόπους ( Παλαιστίνη και Ιεροσόλυμα ) που είχαν καταλάβει οι Σελτζούκοι. Έτσι , όταν ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός τους ζητά βοήθεια για να ελευθερώσει τους Άγιους Τόπους, δέχονται αμέσως.
   Ο Πάπας γιατί θέλει να παρεμβαίνει στα πράγματα της Ανατολικής εκκλησίας, οι ηγεμόνες της δύσης γιατί θέλουν να αποκτήσουν τα πλούτη της Ανατολής, αφού βέβαια θα κρατούσαν τα εδάφη που θα απελευθέρωναν.
Oι Ευρωπαίοι ηγεμόνες έκαναν 4 εκστρατείες για να ελευθερώσουν την Παλαιστίνη. Αυτοί οι πόλεμοι ονομάστηκαν Σταυροφορίες, γιατί οι στρατιώτες είχαν πάνω στο στήθος τους ένα κόκκινο σταυρό.
Οι 3 πρώτες εκστρατείες κατέληξαν σε αποτυχία για τη Δύση με χιλιάδες νεκρούς χριστιανούς και μεγάλες καταστροφές για το Βυζάντιο.
Η τέταρτη σταυροφορία ήταν διαφορική
   Οι Σταυροφόροι συγκεντρώθηκαν στη Βενετία και είχαν σκοπό να πλεύσουν στην Αίγυπτο με βενετικά καράβια και στη συνέχεια να απελευθερώσουν την Παλαιστίνη και τα Ιεροσόλυμα. Οι Βενετοί θα έπαιρναν για την προσφορά τους τα μισά από τα εδάφη που θα κατακτούσαν.
Πριν ξεκινήσουν όμως έφτασε στη Βενετία ο έκπτωτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Δ' Άγγελος, που είχε χάσει το θρόνο από τον Αλέξιο Γ΄, και τους έπεισε να βαδίσουν προς την Πόλη για να τον βοηθήσουν να ξαναπάρει το θρόνο του. Για αντάλλαγμα δε, τους υποσχέθηκε πολλά χρήματα.
Η άλωση της πόλης από τους σταυροφόρους, 1204μΧ.
      Οι Σταυροφόροι δέχτηκαν να βοηθήσουν κατέλαβαν την Πόλη και αποκατέστησαν τον Αλέξιο στο θρόνο.
Επειδή όμως ο Αλέξιος δεν έδωσε σε αυτούς όσα τους είχε υποσχεθεί, κατέλαβαν και πάλι την Πόλη , το 1204 μΧ. και τη λεηλάτησαν με τον πιο άγριο τρόπο. Δε σεβάστηκαν ούτε τις εκκλησίες, ακόμα και την Αγία Σοφία λεηλάτησαν, ενώ πλήθος μνημείων και αγαλμάτων μεταφέρθηκαν στη Δύση, πολλά από τα οποία βρίσκονται ως σήμερα ακόμα εκεί.
Οι Φράγκοι, μετά την άλωση της Πόλης, ίδρυσαν δικά τους κράτη. Παράλληλα δημιουργήθηκαν από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες τέσσερα μικρά ελληνικά κράτη. Σκοπός τους η απελευθέρωση της Κων/λης. 





-  Η αυτοκρατορία της Νίκαιας
- Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
- Το δεσποτάτο της Ηπείρου
- Το δεσποτάτο του Μιστρά

 

Τα ελληνικά κράτη μετά το 120...


More PowerPoint presentations from MAD VALIA
Η αυτοκρατορία της Νίκαιας
Έμβλημά της ήταν ο δικέφαλος αετός. Ουσιαστικά θεωρείται "η συνέχεια της Πόλης, χωρίς απλά αυτήν". Την ίδρυσε, ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας, Θεόδωρος Λάσκαρης(ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία και κατέφυγε κατόπιν στη Νίκαια). Αγωνίστηκε, όπως και οι διάδοχοί του, εναντίον Τούρκων και Φράγκων.
Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Ιδρύθηκε από τους Κομνηνούς. Δε συνεργάστηκε αρκετά με τα άλλα ελληνικά κράτη, αφού ήταν αρκετά μακριά. Κατόρθωσε να επιβιώσει για 257 χρόνια, αφού το 1461 έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Η Τραπεζούντα, ήταν το κέντρο του χριστιανικού Ελληνισμού του Πόντου.
Εκεί βρίσκονται και οι ρίζες του ποντιακού ελληνισμού. Οι σημερινές ποντιακές παραδόσεις, οι χοροί και τα τραγούδια σ' αυτήν αναφέρονται.
Το δεσποτάτο της Ηπείρου
Ιδρύθηκε από το Μιχαήλ Α' τον Άγγελο, με πρωτεύουσα την Άρτα. Επεκτάθηκε στη Δυτική Ελλάδα και στη Μακεδονία. Ελευθέρωσε και τη Θεσσαλονίκη(1224), την οποία κράτησε 20 χρόνια.
Το δεσποτάτο του Μιστρά
Ιδρύθηκε πολύ αργότερα(1259) από τους Παλαιολόγους. Ήταν κοντά στη Σπάρτη αλλά σιγά σιγά επεκτάθηκε ως τον Ισθμό της Κορίνθου.Γνώρισε μεγάλη πολιτιστική ακμή.
Σ' αυτό δίδαξε και ο σοφός Γεώργιος Πλήθων-Γεμιστός, ο οποίος έγραψε περίφημα συγγράμματα με σκοπό την αναγέννηση και διάσωση του Ελληνισμού.
Στο Μιστρά στέφθηκε και ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ο ΙΑ' ο Παλαιολόγος.






   Ο Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγος, αυτοκράτορας της Νίκαιας, ξανακαταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη το 1261μΧ, βοηθούμενος από την τύχη, αφού οι Φράγκοι, μετά τις λεηλασίες , δεν ενδιαφέρονταν πια γι΄αυτήν.
Στέφεται αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία και τα χρόνια που ακολουθούν καταφέρνει να πάρει πίσω αρκετά από τα κατακτημένα εδάφη, μεγάλο μέρος τους όμως παρέμεινε στους Φράγκους.
Το κράτος όμως είχε τεράστια προβλήματα :
*      Το μίσος των ορθοδόξων χριστιανών εναντίον των Φράγκων ήταν πολύ  μεγάλο, μετά τις λεηλασίες και τις βαρβαρότητες που έκαναν .
*      Το κράτος δεν είχε συμμάχους, ενώ αντίθετα είχε πολλούς εχθρούς:
-στο βορρά οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι,
-στη δύση οι Φράγκοι και οι Βενετοί και
-στην ανατολή οι Τούρκοι.
*      Η οικονομική κατάσταση που βρήκε όμως ήταν άσχημη
΄ Hταν φανερό ότι η οριστική πτώση της αυτοκρατορίας δε θα αργούσε να έρθει.



Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του βυζαντινού κράτους

1.   πρώιμη περίοδος
Το 330μΧ γίνονται τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης. Ο Κωνσταντίνος αποφασίζει να στηριχτεί στο χριστιανικό στοιχείο της αυτοκρατορίας και διορίζει στις δημόσιες θέσεις και στο στρατό Χριστιανούς.Την ίδια τακτική συνεχίζει και ο γιος του Κωνστάντιος που τον διαδέχτηκε στο θρόνο.
   Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος έκανε το χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του κράτους. Την περίοδο εκείνη έγιναν πολλές καταστροφές από φανατικούς χριστιανούς, σταμάτησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες, έκλεισε το μαντείο των Δελφών και οι φιλοσοφικές σχολές στην Αθήνα. Το 395μΧ χώρισε την αυτοκρατορία σε Ανατολικό και Δυτικό τμήμα, για να διοικηθεί καλύτερα και να αντιμετωπίσει τους εχθρούς.
   Το δυτικό ρωμαϊκό κράτος αντίθετα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα το 476  μΧ να διαλυθεί οριστικά. Στα εδάφη του ίδρυσαν   νέα κράτη οι Βάνδαλοι, οι Γότθοι κ.ά. Το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, αντιμετώπισε αποτελεσματικά τους εχθρούς του, άλλοτε με πόλεμο κι άλλοτε με διπλωματικά μέσα. αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να νιώσουν οι κάτοικοί του ασφαλείς και να ζήσει για πάνω από 1000 χρόνια. 
  Όταν ο Ιουστινιανός ανέβηκε στο θρόνο,  η αυτοκρατορία αντιμετώπιζε εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα, γι αυτό  πήρε μια σειρά οικονομικα, διοιηκητικά και νομοθετικά  μέτρα για να τα αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα του κράτους. Μετά από πολέμους 20 ετών, που εξασθένισαν την αυτοκρατορία, κατάφερε να πάρει και το Δυτικό τμήμα, νικώντας Βανδάλους και Οστρογότθους, όμως δεν κατάφερε να το κρατήσει για πολύ.
  Την εποχή του Ιουστινιανού έγινε μια εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα, η Στάση του Νίκα, το 532μΧ. Από τότε οι Δήμοι έχασαν τη δύναμή τους και η μοναρχία έγινε απόλυτη. Ο Ιουστινιανός (ξανα)έχτισε το ναό της Αγίας Σοφίας.  Οι αυτοκράτορες που ακολούθησαν προσπάθησαν να αποκρούσουν τους λαούς (παλιούς και νέους) Πέρσες, Άραβες, Αβάρους, Σλάβους, Βούλγαρους, Ρώσους, που ήθελαν να κατακτήσουν και να εγκατασταθούν στα εδάφη του.  Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα ήταν η προστασία των μικροκαλλιεργητών από τους δυνατούς.
  
2.   η περίοδος της ακμής (8ος – 11ος αιώνας)

Οι  παλιές επαρχιακές πόλεις έχουν εξαφανιστεί, μαζί με κοινωνικές ομάδες, και τη θέση τους έχει πάρει η πόλη-κάστρο, στην οποία στην ουσία την εξουσία έχουν οι δυνατοί.
Στα χρόνια των Ισαύρων  αυτοκρατόρων (8ος αι. )
 έγιναν τολμηρές μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία και στη διοίκηση:
·           Χωρίστηκε η αυτοκρατορία σε θέματα, οργανώθηκε ο στρατός, τοποθετήθηκαν στα σύνορα οι ακρίτες.
·          Φορολογήθηκαν τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά κτήματα, το κράτος απέκτησε νέα έσοδα
·          Ψηφίστηκαν νόμοι για καλύτερες συνθήκες ζωής στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. .
·          Ανατέθηκε στους δικαστές η πιστή εφαρμογή των νόμων.
Όμως:
·           Τα μέτρα δυσαρέστησαν δυνατούς και εκκλησία. Επίσης δημιουργήθηκε το πρόβλημα της λατρείας των εικόνων με αποτέλεσμα να διχαστεί  διχάστηκε ο λαός σε εικονομάχους και σε εικονολάτρες , να καταστραφούν έργα τέχνης και να σκιαστεί το σπουδαίο έργο των Ισαύρων.  Το πρόβλημα της εικονομαχίας λύθηκε οριστικά με την αναστήλωση των εικόνων .


Στα χρόνια διακυβέρνησης των Μακεδόνων (9ος – 11ος αι.) :
• Το κράτος αναδιοργανώθηκε και μεγάλωσε. (Χρυσή εποχή του βυζαντίου)
• Ψηφίστηκαν φιλάνθρωποι και δίκαιοι νόμοι , όπως ο νόμος του Αλληλέγγυου, που προστάτευε τους μικροκαλλιεργητές από τους δυνατούς.
• Άνθισαν ιδιαίτερα τα γράμματα και οι τέχνες.
• Δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν ανώτατες σχολές. (Μακεδονική αναγέννηση)
• Διδάχτηκαν και διασώθηκαν πολλά αρχαία ελληνικά κείμενα.
• Προόδευσε η γεωργία, η βιοτεχνία και το εμπόριο.

3.   το βυζάντιο παρακμάζει (11ος  και μετά)

Το Βυζάντιο άρχισε να παρακμάζει επειδή οι αυτοκράτορες 
•. Πήραν μέτρα υπέρ των πλουσίων και δυνατών
   Οι αγροτικοί πληθυσμοί  έμειναν απροστάτευτοι, ο θεσμός των ακριτών κατέρρευσε.
·         Εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης παραμελήθηκε ο στρατός.
       Εμφανίστηκαν νέοι εχθροί, οι Σελτζούκοι στην Ανατολή και οι Νορμανδοί στη Δύση. Μετά τη μάχη στο Ματζικέρτ , 1071μΧ, οι Βυζαντινοί έχασαν τη Μικρά Ασία.
·         Για να αντιμετωπίσουν τους Νορμανδούς οι Βυζαντινοί ζήτησαν τη βοήθεια των Βενετών και τους παραχώρησαν εμπορικά προνόμια.

Οι ευρωπαίοι ηγεμόνες και ο πάπας έκαναν τρεις αποτυχημένες σταυροφορίες για να απελευθερώσουν τους Άγιους Τόπους των Χριστιανών, με πολλά θύματα . Κατά την τέταρτη σταυροφορία  Οι Φράγκοι σταυροφόροι κατέλαβαν την Πόλη, το 1204μΧ, και τη λεηλάτησαν.

Το 1261, στα χρόνια της βασιλείας του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου, η Πόλη απελευθερώθηκε. Τα εσωτερικά προβλήματα και οι εμφύλιες διαμάχες όμως παρέμειναν. Και οι εχθροί του Βυζαντίου εξακολούθησαν να είναι πολλοί και επικίνδυνοι.
 
Τη δύσκολη κατάσταση των Βυζαντινών την εκμεταλλεύτηκαν οι Οθωμανοί Τούρκοι και κατέλαβαν πολλές επαρχίες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος , ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, προσπάθησε να σώσει την Πόλη. Πήρε πολλά μέτρα να περιορίσει τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Όμως δεν τα κατάφερε. Η Πόλη κυριεύτηκε το 1453 από τους Οθωμανούς, παρά τη γενναία αντίσταση του αυτοκράτορα και των υπερασπιστών της.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου